Țigările cu mentol sunt dăunătoare?

Mulți oameni preferă să fumeze țigări cu mentol, deoarece cred că acestea au o concentrație mai mică de nicotină. Însă știința a dezmințit acest mit.

Țigările cu mentol sunt dăunătoare? Deși, pentru o lungă perioadă de timp, țigările cu mentol au fost opțiunea „bună” pentru cei care încearcă să reducă la minim efectele adverse ale tutunului, știința a dovedit că acestea ar putea fi, de fapt, mai periculoase decât cele normale. Deci, în acest articol, ne vom concentra asupra unor cercetări care susțin această ipoteză.

Înainte de a aprofunda acest subiect, dorim să subliniem că eforturile de reducere a consumului de tutun nu par să fie foarte eficiente. Conform Raportului global al Organizației Mondiale a Sănătății privind tendințele prevalenței consumului de tutun între 2000 și 2025, numărul total de fumători din lume a scăzut cu 60 de milioane între 2000 și 2018.

Nicotina pe care tutunul o conține este cauza dependenței și, potrivit unui raport de cercetare al Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, eliberarea de endorfine generată de consumul acesteia îi determină pe oameni să își dorească să fumeze mai mult.

La început, substanța crește nivelul de dopamină. Dar, în timp, ajunge să modifice circuitele legate de învățare, stres și autocontrol.

Utilizarea mentolului în țigări

Primul producător care a adăugat mentol în țigările sale a fost Spud® în anii 1920. Promisiunea de marketing a majorității companiilor este o aromă proaspătă în gură după consum.

La aceasta, se adaugă tendința consumului de țigări cu mentol în rândul populației tinere. Potrivit Comitetului național pentru prevenirea fumatului (CNTP) din Spania, gustul plăcut pe care îl produce mentolul poate facilita inițierea consumului de tutun la această categorie de vârstă.

Printre motivele preferinței mai mari se numără ușurința de a fuma și iritarea redusă. În același timp, există o credință falsă care susține că utilizarea mentolului este benefică.

Un articol publicat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a subliniat faptul că fumătorii afro-americani și membrii altor minorități etnice sunt în centrul publicității pentru țigările cu mentol. Bineînțeles, acest lucru nu face decât să consolideze consumul în rândul acestor grupuri de populație.

Țigările cu mentol sunt dăunătoare?

Mulți fumători de țigări cu mentol simt că aceste țigări sunt mai ușor de fumat. Cu toate acestea, există procese fiziologice de care nu sunt conștienți, care cresc daunele. Deși răcesc gâtul, efectul mentolului care reduce senzația de uscăciune îi face pe fumători să inspire mai profund fumul și să-l rețină mai mult timp. Societatea Americană a Cancerului explică acest fenomen.

În același timp, studiile indică faptul că această senzație apare deoarece mentolul acționează ca un anestezic pentru căile respiratorii. Pe de o parte, acest lucru înseamnă mai puțin disconfort pentru fumători. Dar, pe de altă parte, ar putea însemna o creștere a numărului de țigări pe care o persoană le fumează pe zi. Acest lucru agravează și accelerează efectele adverse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *